Diskuse na různá téma

Komu vadí tradice ...

8. 1. 2010 12:08
Rubrika: ZRCADLO

Nové církve a sekty ,  které vznikly z pohledu historie  "nedávno". . .

                          

        Znak Svaté říše římské                      Erb Přemyslovců                   BIBLE svatá

            I toto je  historie - nebo tradice, které spolu úzce souvisí, tak  proč je odstrkovat, nebo umenšovat jejich význam ?.  

. . . nemají rády slovo "HISTORIE"  nebo "TRADICE" možná také proto, že jejich historie je malá, tradice nevýrazná, někdy se ani historíí nedá nazývat, nebo je vysněná či smyšlená, nemá se čím chlubit, (konec světa který nevyšel) , není dostatečně podložená  a podobně.

            Většinou když člověk něco postrádá a nemá naději to brzy získat a někdo jiný to má a ještě k tomu v nadměrné míře, je snaha to "něco" alespoň nějak zpochybňovat, umenšovat, nepřikládat tomu takový význam jako ten, kdo toho má nadbytek.

             Podobně i lidská společenství (obce,města,národy,spolky,atd.) mají své historie-tradice, které si předávají, píší kroniky, zakládají muzea, knihovny, archivy ...) Národ bez historie postupně zaniká.

              Proč tedy zatracovat tradici jen kvůli tomu, že jí máme málo, nebo se nám moc nehodí ?

              Někdo může říct, proč jezdit v historických automobilech, když máme moderní ? Jistě, ale to neznamená, že ty historickéjsou špatné, sešrotujeme tradici  a poženeme se jen VPŘED - zpátky ni krok.  "Čo bolo to bolo ... "  Z historie je možno se i poučovat a tradice přibližuje naše kořeny.

              Proto bych historii a tradici nepodceňoval  a neumenšoval její význam pro současnost i budoucnost jak se to mnohdy děje v argumentaci společenství, které jí mají nedostatek a nebo se za ni stydí.

                                                           - - - + + + - - -

 

Zobrazeno 3793×

Komentáře

staryvlk

Pýcha je prvotní a nejsilnější zbraní dábla. V lidech je nodstranitelná. Bude zlikvidována současně s ním na konci věků.

Eleeshebat

Ten Tviho článek o tradici je velice podnětný. Neříkám, že s ním musíte všichni souhlasit, ale minimálně si můžete opravit mínění o tom, že by evangelíci zavrhovali všechnu tradici vzniklou po roce 50 :)))

Zobrazit 67 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková