Diskuse na různá téma

Výklady bible,

24. 9. 2017 14:37
Rubrika: ZRCADLO

Dnes bylo čteno v kostele podobenství  "O dělnících na vinici" a dále následoval v "kázání"

jeho výklad .

Kněz objasňoval toto podobenství svým podobenstvím ze současnosti. Dělníky na vinici nahradil  skupinou vědeckých pracovníků pracujících na zadaném úkolu.   Skupina se skládá z růných pracovníků, špičkových vědců, asistentů, pomocníků, a obsluhy.   Ti všichni pracují na společném úkolu jako na vinici.  

Ovšem i v tomto podobenství zůstáva otevřená skutečnost odměny za práci, která je u týmu vědeckých pracovníků jiná než u "dělníků na vinici", kteří obdrželi všichni stejnou  odměnu.

Podle mého názoru takové přirovnání obou podobenství neobstálo.

Domnívám se, že zde stále chybí otázka  "SVĚDOMÍ",  která v případě podobenství "o dělnících na vinici",  hraje podstatnou roli.    Dělníci totiž nevěděli o tom, že správce Vinice najímá dělníky už od začátku dne.  Přišli a čekali kdo jim nějakou práci nabídne.   Byla jim nabídnuta odměna, když tu práci přijmou a oni ji přijali aniž věděli, jakou odměnu budou mít dělníci  kteří prpracují celý den.     Neprovinili se tedy proti svému svědomí, jak by se stalo v případě kdyby jim tyto okolnosti byly známy.

Byli tedy posuzováni správcen vinice jako rovní s dělníky přijatými před nimi.

To je podle mého názoru smysl podobenství  "O dělnících na vinici". 

 

 

Zobrazeno 1179×

Komentáře

Matonick

Spekulace (latinsky speculatio = „zkoumání“, „pátrání“) je filosofická myšlenková metoda člověka spočívající ve formulaci teorií či poznatků tam, kde je není možno ověřovat smyslovým poznáváním. A ti "dělníci na vinici" i "správce vinice" spekulovali. Na tom ani já nevidím nic hanlivého, nebo špatného. Nakonec jim to však "pán (Pán)vinice" stejně spočítal podle své spravedlnosti.

staryvlk

". . .Promyšlené jednání, sledující dosažení zisku, prospěchu."
Tuto část definice jsem měl na mysli když jsem označil "spekulaci" za činnost s hanlivým nádechem.

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková