Diskuse na různá téma

Katoličtí králíci . . .

15. 1. 2018 12:57
Rubrika: ZRCADLO

                        . . .  zdravím autora článku  https://hrach.signaly.cz/1501/katolictí-kralici , na který jsem náhodně narazil zde na Signálech a sděluji:

                                Děkuji panu Janu Škáškovi za jeho velmi potřebnou a prospěšnou  programátorskou práci, kterou věnuje Signálům.    Jak je vidět z počtu ohlasů, na zde výše uvedený článek,  tak jeho myšlenky probudily zájem mnoha uživatelů .    I mě článek zaujal a jsem toho názoru, že sdělování myšlenek a informací písemnou formou i ústně,  by mělo být jasné a srozumitelné tak,  aby mu mohli správně porozumět i ostatní lidé,  jak se vyjádřil  účastník diskuze pan  Michal D.

                                 Mrzí mě, že mnoho písemných sdělení lidem od osobností světských i církevních se vyznačuje zastřenou, neurčitou, vícevýznamovou náznakovou formou.   Připadá mě, jako by se ti lidé báli říct naplno a jasně o co jde.    Bohužel jsem se s  tím setkal i u vysokých církevních představitelů, a nejedná se vžy  o  tzv. choulostivé manželské a sexuální otázky.

                                 Tyto nejasnosti se prohlubují také překladem z a do jiných jazyků.  Myslím si ale, že především kněží, biskupové a papežové, i v projevech tzv.  ne z katedry, by měli tyto záležitosti řešit jednoznačně, zřetelně, bez zbytečného studu,  aby nebylo pochyb, za čím  stojí,  když následně lidé zvolí postup;    který je  pak  označen za těžký (smrtelný) hřích.

                                  

                                                                 - - - + + + - - -

    

                                              

                                   

 

Zobrazeno 704×

Komentáře

staryvlk

S Vaším komentářem z 24.ledna zde, souhlasím.
Označování "stupňů" hříchů souvisí i zde s jednoznačností vyjadřování katolických autorit ve svých proslovech (kázáních, článcích a pod.), aby nedocházelo k nabalování především "těžkých hříchů" např. při sv. přijímání s těžkým hříchem, který pochopil hříšník jako "lehký - nebo střední", viz "vše je mi dovoleno, ale ne všechno prospívá . . . ale nesmím se dát od žádné věci podmanit."
Hříšník se necítí podmaněn ale pouze to zkouší, když je mu to dovoleno v Bibli.

Matonick

Myslím, že text 1 Kor.6, 12-20 byl těm mimořádně smilným Korinťanům dost srozumitelný a není třeba ho nějak blíže objasňovat. A byl jim jistě vážným varováním. Asi hodně záleží i na překladu. Bible kralická 6,12 píše takto: "Včecko mi sluší (místo našeho "je mi dovoleno" by bylo pro staročechy i pro nás vhodnější ), ale ne prospívá; všecko mi sluší, ale jáť žádné z těchto věcí v moc nebudu podmaněn ..." 13. ".. tělo ne smilstvu, ale Pánu".
Jen ještě jedna maličkost. Zasloužené Vaše poděkování za programátorskou práci patří panu Janu Škráškovi nikoliv Škáškovi.
Jan Škrášek programátor, se signály.cz od 2010

Zobrazit 17 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková